MALZEMELER
1 sb bulgur
1 sb sıcak su
4-5 tane taze soğan
dereotu, maydonoz
1 limon suyu
1 adet kurusoğan
karabiber, pul biber
kimyon, tuz
tereyağ ,sıvıyağ
YAPILIŞI
Hamsiler kılçıkları çıkartılarak temizlenir.
Güzelce yıkanır, tuzlanır. Suyu süzülmesi için süzgeçte bekletilir.
Bulgurumuz güzelce yıkanır.
Tencerede tereyağ eritilir. Ayıklanan bulgurumuz tereyağ ile biraz kavrulur.
Üzerine sıcak su ilave edilir. Pilavımız hazırlanır.
Pilavımız biraz diri kalacak. Demlenmeye bırakılır.
Yeşilliklerimiz yıkanır ayıklanır, İnce ince kıyılır.
Pilavımız biraz ılıdıktan sonra; limon suyu ve isteğe bağlı baharatlar ilave edilir.
doğradığımız yeşil soğanlar ve yeşillikler ilave edilir. Güzelce karıştırılır.
İç harcımız hazır.
Balık tavamıza sıvıyağ ilave edip, ocağımız kısık atşete açıyoruz.
Halka halka doğradığımız soğanlardan 3- 4 tane tavamızın içine ilave ediyoruz.
Balıkları tavamızın kenarlarından dışa sarkacak şekilde sıralıyoruz.
Kenarları sıraladıktdan sonra, tavanın alt kısmınıda sıralıyoruz.(soğanların üstüne)
Hazırladığımız iç pilavı koyuyoruz.
Tavanın kenarlarındaki balıkları tavanın üzerine doğru kapatıyoruz.
Bu aşamadada ateşin hızını biraz arttırıyoruz.
tavanın üzerinde açık kalan kısımları da hamzileri dizeliyoruz.
Alt kısmının kızardıktan sonra, düz bir kapakla pilavımızı çeviriyoruz.
Tavamıza yine az sıvıyağ ilav edip, kalan soğanları diziyoruz.
Kapakta ki pilavı yavaş yavaş (şeklini bozmadan ) tavamıza kaydırıyoruz.
Alt kısmı kızardıktan sonra, servis tabağımıza ters çeviriyoruz.
Sıcak sıcak servis yapıyorsunuz.
Afiyet olsun
NOT
İç pilavı pirinçle de hazırlayabilirisniz. (Biz ailecek bulgur pilavını sevdiğimizden bu şekilde yapıyoruz.
Tavanın içine balıkları kızartırlen koydumuz kuru soğanlar, lezzet versin diye koyuyorum. Koymaya bilirsiniz. İnce halka şeklinde limonla da kızartabilirsiniz.
iç pilavın yeşillik ve baharatlarını damak tadınıza göre miktarını ve çeşidini ayarlayabilirsiniz.
Blalıkların tavaya dizlmesinde çok hızlı hareket etmelisiniz. Bu nedenle balıkları süzgeçin kenarına tek tek açıp sıralayabilirsiniz. Oradan alıp dizmeni kolay olcaktır.
Kapaktan pilavı kaydırırken yavaş hareket etmeli. tavadaki yağın kızgın olması gerekir.


Ertesi güne misafiriniz gelecekse akşam küçük fırın kaplarına hazırlayıp, ertesi günü fırınlayabilirsiniz.
HAMSİLİ PİLAV
4/
5
Oleh
Unknown